Prokapelu.cz - hudební nástroje pro tvoji kapelu

Výběr nátrubku

Podle čeho vybírat nátrubek

 

Nátrubek či též náústek je kovový (v dnešní době i plastový) nástavec žesťových hudebních nástrojů. Hráč vytváří tóny chvěním svých rtů a současně foukáním do nátrubku. Čím jsou rty napjatější, tedy čím větší je tlak vzduchu překonávajícího úzkou škvíru mezi sevřenými rty, tím vyšší tón zazní. Ke hraní nejvyšších tónů je třeba dobré techniky nátisku. Naopak tóny pod standardním rozsahem nástroje, tzv. „pedálové“, vyžadují téměř otevřená ústa.

 

Nátrubek může mít různé velikosti a tvary, např. „kotlíkové“ nátrubky (trubka, pozoun, tuba) či nátrubek „nálevkový“ (zejména lesní roh). Obecně čím níže znějící nástroj, tím větší nátrubek. Žesťové nástroje jsou definovány právě tím, že mají nátrubek.

 

Nátrubky se dají obecně rozdělit podle hloubky kotlíku což je označeno číselnou řadou 1 (nejhlubší) - 3 (nejmělčí). Čím má nátrubek hlubší kotlík tím je hra hlubokých tónu komfortnější, avšak vysoké tóny jsou zastřené. Naopak, čím je kotlík mělčí, tím lépe se hrají tóny vysoké a obtížně tóny hluboké. Existují ještě speciální nátrubky, které mají nestandartní rozměr příruby, širokou, úzkou, podle toho, jak hráči sedí na ústech, nebo nátrubky dvoukotlíkové.

 

 

kovový nátrubek pro trubku (stříbrný) (obr. 1 a 2)

 

 

 

 

 

plastový nástrubek pro pozoun

 

 

 

 

 


 

Prokapelu.cz
José Martího 402/ 1b
1.patro
Praha 6 - Veleslavín
Tel: +420 220 561 072

 

mapa

parkování
 


PRODEJNA
OTEVŘENA:

pondělí - pátek
9:30 - 18:00


e-shop
non stop

Infolinka:
+420 220 561 072
a

800 106 065
 

 

Dobrý den, mé zkušenosti jsou jen ty nejlepší.
Nejen, že se mi dostalo dobré rady, ale objednávka byla s takovou rychlostí vyřízena a zboží dodáno, že jsem to ještě nezažila.
Všem mnohokrát děkuji.

Eva

(více na Heureka.cz)

 

více zde

 

• s námi ušetříte

• snadno objednáte

• zvýhodněné dopravné od 999,-

• až 10 let záruky

• náhled do našich a
dodavatelských skladů

 


Testy a recenze digitálních pian najdeš na: 
 

WWW.PROPIANO.CZ

 



X

na Prokapelu.cz nyní nakupuje
8 zákazníků