Prokapelu.cz - hudební nástroje pro tvoji kapelu

Jak vybrat správný plátek

Jak vybrat správný plátek

 

Ke hře na saxofon a klarinet je potřeba plátek. Nejběžnejší plátky jsou od výrobců Rico Royal a Vandoren, kde všeobecně platí, že saxofonisté vyhledávají převážně plátky Rico a klarinetisté Vandoren. Není to však pravidlem.

 

Saxofonový plátek je podobný jako plátek, který se používá na klarinet, je ovšem širší než ten klarinetový. Každý typ saxofonu (altový, tenorový…) má plátek jinak veliký. Plátky jsou běžně dostupné v různých stylech, tvrdostech a také od různých výrobců. Každý hráč zkouší plátky různě silné, aby zjistil, která tvrdost je pro jeho hubičku a styl hry nejvhodnější. Tvrdost plátků je v rozmezí od 1 (měkké) do 5 (tvrdé). Stupnice není standardizována; proto je například plátek značky Rico o tvrdosti 3 měkčí než stejně tvrdý plátek značky Vandoren.

 

U všech plátků platí, že nejdůležitějším technologickým krokem při jeho výrobě je tzv. seřez. Ten určuje zda-li plátek bude, či nebude „ hrát „ Správně seřízlý plátek poznáte tak, že při pohledu proti světlu, při držení plátku plochou seřezu k sobě jsou jeho strany a špička znatelně světlejší než jeho střed tzv.srdce. Další důležitá věc, které bychom si měli všimnout je špička. Nesmí být zvlněná ani jinak poškozená trhlinkami nebo byť malými nerovnostmi.

 

 

 

ukázka označení tvrdosti plátků u různých typů plátků

 

 

 

ukázka kvalitního seřezu

 

 

 

ukázka jak má správně vypadat špička a srdce plátku

 

 

 

 


 

Prokapelu.cz
José Martího 402/ 1b
1.patro
Praha 6 - Veleslavín
Tel: +420 220 561 072

 

mapa

parkování
 


PRODEJNA
OTEVŘENA:

pondělí - pátek
9:30 - 18:00


e-shop
non stop

Infolinka:
+420 220 561 072
a

800 106 065
 

 

Dobrý den, mé zkušenosti jsou jen ty nejlepší.
Nejen, že se mi dostalo dobré rady, ale objednávka byla s takovou rychlostí vyřízena a zboží dodáno, že jsem to ještě nezažila.
Všem mnohokrát děkuji.

Eva

(více na Heureka.cz)

 

více zde

 

• s námi ušetříte

• snadno objednáte

• zvýhodněné dopravné od 999,-

• až 10 let záruky

• náhled do našich a
dodavatelských skladů

 


Testy a recenze digitálních pian najdeš na: 
 

WWW.PROPIANO.CZ

 



X

na Prokapelu.cz nyní nakupuje
11 zákazníků